fredag 22. april 2011

Oppdatert om innlesning av jordanalyser fra SkolmarSkolmar Jordlaboratorium var tidligst ute i Norge med kjøretøy som tok jordprøver systematisk med GPS.

Har du GPS festede analyser fra Skolmar så ble de levert på en CD sammen med en ringperm med kartplott av hvert enkelt jorde og analyseskjemaer. Data levert fra Skolmar kunne vises med programmet FarmGovs

Jordplan kan lese filer laget for FarmGovs systemet som er laget av det tyske selskapet SatCon Systems. FarmGovs programvaren oppdateres ikke lenger, og ved å lese dataene inn i jordplan.no  kan du  gi nytt liv til dine jordanalyse data.

På CD'en du fikk levert fra Skolmar ligger det mange filer, men det er bare to av filtypene vi trenger for å lese inn alle data for jordprøvene. Det er filene av typen .dbf og .dta. For å gjøre innlesningen så raskt som mulig kan du lage et .zip arkiv av alle filene. Det gjør ingenting om det er med andre filtyper med i .zip filen. Vanligvis leverte Skolmar filene i to kataloger på CD'en KART og ANALYSER. Du finner .dbf filene i KART og .dta filene i ANALYSER. Det enkleste er derfor å zippe begge katalogene til en zip fil.

Innlesningen gjøres på Jordprøve fanen og Skolmar import valget finnes under Verktøy

Du får opp ett vindu som ber om en zip fil. Hvis du ikke har alle filene i en zip fil, men fler pass på og les .zip filen som inneholder .dbf filene først, Hvis .dta eller .dat filene leses først vil de bli plassert i en sirkel innefor det området du ser på i kartet. 
Når du har valgt riktig .zip fil starter innlesningen straks du trykker på Last opp knappen. Resultatet av innlesningen ser du nå straks i både kartet og jordprøvetabellen.

Har du registrert skifter og satt årstall på skiftene, kan du nå vise geostatistikk for jordanalysene. Geostatistikk velger du på venstre side av kartet og velg en egenskap av gangen. Fjern haken på Skifter for å unngå sammenblanding med fargen på skiftet.

Gjør du feil i innlesningen kan du slette alle jordprøver, som er et valg under Verktøy og Slett alle

Har du ikke jordanalysefilene kan du sende en forespørsel til info@skolmarjord.no om å få tilsendt dine datafiler på epost. Husk og oppgi navn slik at Skolmar kan finne frem til dine data. Be om å få en ferdig zip fil som kan leses i Jordplan. Henvender du deg til Skolmar kan de også hjelpe deg med å lese inn data i jordplan.no.

Skolmar Jordlaboratorium tar fortsatt jordprøver med GPS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar