torsdag 23. august 2012

Jordprøver med mobiltelefon

Det er nå på tide å planlegge jordprøvetaking, og hvis du vil gjøre jobben selv har vi nå et enkelt verktøy hvor du kan bruke din mobiltelefon eller nettbrett til å registrere prøvene.
http://jordplan.no/touch på iPhone
  • På en iPhone eller en Android telefon går du til http://jordplan.no/touch 
  • Login med ditt brukernavn og passord
  • Hvis du ikke er registrert som jordplan bruker : Gå til  http://www.jordplan.no og registrer deg som ny bruker (gjøres best på en pc eller mac) Du må være næringsdrivende i jordbruk og skogbruk for å registrere deg, og du vil få tilbud om abonnement etter en prøveperiode, og det påløper ingen kostnader før du bestiller abonnement etter prøveperioden, pris fra kr. 495,- pr. år.
  • For å aktivere GPS trykk på    GPS Posisjon  og   GPS Posisjon   blir grønn når automatisk posisjonering er aktiv
  • Pipette symbolet under  +    og   -    ikonene brukes til å angi nr. på prøvene og lagrer koordinatene til posisjonen i jordplan databasen.
  • Når du har angitt et prøve nr. inkrementeres det automatisk med 1 så lenge sesjonen varer
  • Hvis du vil overstyre den automatiske posisjoneringen Trykk på GPS Posisjon slik at den blir blå, og du kan nå skyve kartet, og punktet blir satt i det lille sorte krysset som alltid er midt på skjermen, istedet for der hvor mobilens GPS posisjon til enhver tid er. Jordplan har tilgang til de beste kartene slik at du kan korrigere for mobilens GPS usikkerhet når du er ved steder som lett kan stedfestes på kartet.
  • Nå gjernstår det bare å huske å skrive riktig nr. på prøveeskene etterhvert som du tar prøvene. Det kan være fornuftig å ha skrevet nr. på eskene først, og fyll jorda i riktig eske etterhvert
Dialogboks for jordprøve nr.
Jordplan gir deg mange muligheter til å organisere arbeidet med jordprøver. Du kan gå ut på jordet med mobiltelefonen og ta prøvene direkte, og du har et ferdig kart over prøvene når du kommer inn igjen.

Eller du kan planlegge prøvepunkt posisjoner inne før du går ut, og bruke mobilens GPS til å navigere frem til de planlagte punktene.

Hvor mange prøver du skal ta avhenger av hva du skal bruke jordanalysene til. Minimumskravet  er representative prøver for alle skifterSkal du lage kart for variabel tildeling av kalk eller gjødsel bør det taes en prøve for hvert 5-7 dekar, men ta hensyn til variasjonen i jordsmonn. Både i jordplan.no og i mobil løsningen kan du slå på jordsmonnskartene fra Skog og Landskap (Teksturkart) for å få et inntrykk av variasjonen i jordart. Dette hjelper deg til å ta  jordprøver på riktig sted på ukjente jorder ved jordleie.

Har du tegnet inn skiftene kan du nå rapportere jordprøver pr. skifte, slik at har en grei dokumentasjon over de prøvene som skal bestilles. Gå til Verktøy > PDF rapport for å få jordprøveoversikt som kan skrives ut med et skifte pr. side.

Gi oss gjerne tilbakemeldinger med epost til kontakt@jordplan.no

Her har du god oversikt jordprøvene
når vekstsesongen starter


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar