mandag 26. mai 2014

Bilder i Jordplan-appen

Vårarbeidet legger grunnlaget for hele vekstsesongen. Antallet planter som spirer pr. m2 forteller oss hva potensialet er for årets avling. Jordplan er et verktøy der du kan samle informasjon, og enkelt gjøre en vurdering av de data som samles inn. Samtidg som du bruker dine agronomiske kunnskaper.

Hvis vi bare har 60% av det antallet planter vi skulle hatt pr. m2, blir avlingen neppe mer enn det du har planter til. Da gjelder det å forstå hva som er årsakene til årets resultat så langt.

Kartleggingen gjøres enkelt med bruk av mobiltelefon og det samme verktøyet som anbefales i VIPS for å vurdere mengden ugras. I VIPS anbefales det å bruke tommestokk eller en ramme. Rammen fungerer bra, fordi det da er enkelt å få samme avstand på alle bildene.

Det er enklere å telle antall kulturplanter, siden det bare er et slag av kulturplanter og et stort antall ugras. På bildet er det brukt en ramme som tilsvarer 1/10 m2. Antallet planter du finner innenfor rammen multiplisert med 10 gir antall planter pr m2. Med denne rammen går det raskt å telle antall planter på jordet og skrive det inn som en tekst til bildet.

Det går raskt å ta en spasertur over åkeren og ta noen tellinger på epresentative steder, men slik at vi får frem variasjon av betydning. Det beste av alt:  All data blir lagret sikkert i din egen database, og kan hentes frem når du har behov.

Når du har synkronisert mobilen med din Jordplandatabase, kan du klikke på bildet i webversjonen av Jordplan, og du får frem bildet i originaloppløsning og du kan kontrolltelle på et senere tidspunkt.

 For å vurdere resultatet av såingen er det såmengde, tusenkornvekt (TKV) og spireprosent som er grunnlaget for hvilket plantetall du burde ha fått. Hvilket plantetall du burde hatt finner du i dyrkingsrådene fra såkorn leverandøren.


Du ser også hvorfor det er viktig å ta vare på informasjonen som står på merkelappen til såvarene. Hvis værforhold, jordforhold, sådybde, såmengde, sprøyting eller annet ikke kan forklare avviket fra forventningen, må det undersøkes om partiet med såkorn holder hva deklarasjonen sier.

Jordplan-appen er nå i versjon 0.8.3. I denne versjonen er en av de viktigste nyhetene at du ikke behøver ha adgang til Internett for å bruke appen ute på jordet. Kvaliteten på bildene blir veldig god med dagens telefoner. Lagring på telefonen uten å laste opp hvert enkelt bilde over en mobilforbindelse med varierende kvalitet fra jordet sparer dessuten mye tid når du er ute. Har du brukt bildefunksjonen i tidligere versjoner av Jordplan-appen tror vi du vil sette pris på denne forbedringen.

Hvert bilde blir ofte på 3-5 MB, du har derfor stor nytte av en god Internettforbindelse når du skal synkronisere mobilen med din jordplan database. Når du synkroniserer bildene tilbake er det opplastingshastigheten på Internettforbindelsen som bestemmer hvor fort synkroniseringen av bilder skjer. Jordprøver og arbeidsregistreringer er små datamengder som overføres før bildene. Jordplan-appen finnes for Andorid og IOS, er gratis og lastes ned fra  Google Play for Android og fra Appstore for IOS. Appen passer både for mobiltelefoner og nettbrett. næringsdrivende i jord eller skogbruk kan registrere seg som bruker på http://jordplan.no hvor du legger inn din egen eiendom, som du synkroniserer til Jordplan-appen.

Vi har tidligere vist eksempler på bruk av bilder i forbindelse med drenering. Ugras kartlegging er et annet område, har du flere gode eksempler på hvordan agronomi bør dokumenteres med bilder ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar