søndag 23. mars 2014

Innmåling av grøfter

Er drenering utført av en entreprenør med GPS, og som har en avtale med Jordplan får bonden ferdig dokumentasjon levert av entreprenøren rett i Jordplan. Men hva hvis du graver selv og ikke har anskaffet GPS enda?
 Igår var jeg ute hos en som hadde drenert selv ifjor høst, og med kun noen dager før vår arbeidet starter, var målet å få målt inn grøftene før jordarbeidingen fjerner alle spor etter dreneringen.

Dreneringen var gjort med beltegraver og det var en del stein på noe av arealet, og det var ikke særlig fristende å kjøre over de gjenfyllte grøftene slik vi gjør etter graving med Rådahls hjul.

På onsdag holder jeg kurs for rådgivere i NLR om Jordplan og bruk av GPS, og har en Agleader Compass GPS som jeg vil vise sammen med annet  GPS utstyr. Jordplan selger ikke GPS utstyr, men det er et mål at Jordplan skal kunne motta og levere data til GPS utstyr som brukes i landbruket.

GPS utstyr for traktorer er blant annet laget for å holde styr på hvor redskapen der, og det eneste som er helt sikkert er at redskapen er et annet sted enn der GPS antennen er.

Jeg må derfor stille inn på skjermen hvor vi vil registrere posisjonen i forhold til der hvor antennen står. Løsningen ble derfor en frontmontert lekte med en kort kjetting på enden som fungerte som en markør som jeg lot følge senter av grøften.

En liten tur med målebåndet viste nå at kjettingen på enden av lekten var 2 meter til høyre før antenneposisjonen, og jeg setter da at forskyvningen fra midtlinjen er 2 meter til venstre. Jeg gjorde det først feil, brukte øyemål og anga forskyvningen til gal side. Moralen er klar, nøyaktighet er viktig og tommestokken må brukes.

Testen som viser om du har gjort det riktig er å registrere den samme grøften først fra den ene siden og deretter fra den andre, Da skal linjene komme rett over hverandre.

Med en lekte montert er det enkelt å være sikker på at du følger grøften på riktig side av traktoren til enhver tid.

Ved å kjøre ved siden av grøftene gikk kartleggingen vesentlig raskere. Selv med litt avstand mellom skiftene fikk jeg nok etterhvert gjort unna 20 - 30 da i timen.

Jeg benyttet også anledningen til å ta en del bilder av kummer. Kum som det skulle fylles over er det veldig greit å få et bilde av før de forsvinner. Bildene blir plassert i kartet i Jordplan når vi går gjennom koblinger og angivelse av dimensjoner på rørene i samarbeid med de som har gravd, for den informasjonen var godt gjemt i gjenfyllt grøfter.

 Datafiler eksporteres  fra Agleader skjermen til  en minnepinne, og vi må konvertere .agdata filen til shapefiler før vi leser koordinatene inn i Jordplan og bruker det som tegnegrunnlag.  Det skal legges til egenskaper som dimensjon, materiale, gravemetode og dato, og gjerne navn på den som har itført jobben.

Og her er innmålte grøfter ferdig i Jordplan. Du kan også legge inn bilder av detaljer med kummer og koblinger i riktig posisjon på kartet.

Klikk på bildet for større bilde
Bilde av kum før den graves ned På kartet vises et lite bilde, originalen er bare et klikk unna


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar